Från träningsövningar till onlinespel: Hur kommer VR att utvecklas de kommande åren?

VR, eller virtual reality som är det fulla namnet, är en teknologi som redan har öppnat dörrar som man inte tidigare trodde var möjliga. Oavsett om man vill få hjälp med träningen eller spela onlinespel på ett nytt sätt kan man använda sig av ett par VR-glasögon. Då tar man upplevelsen till en helt ny nivå. Samtidigt finns det stor utvecklingspotential, när teknologin nu väl finns på plats. I vilken riktning kommer man att ta VR-tekniken de kommande åren?

Om man ska vara petig går det faktiskt att hävda att VR-tekniken har funnits betydligt längre än vad många tror. Redan 1962 uppfanns något som kallades Sensorama, som var en slags förlaga till den moderna VR-teknologi som finns idag. Men det går samtidigt inte att jämföra med hur VR-tekniken ser ut i sin moderna tappning. Samtidigt beror det också på att samhället i övrigt är mer redo att hantera en teknisk och digital tjänst som VR år 2023 än vad man var 1962.

En sak som har blivit tydlig i människors nya sätt att leva sedan digitaliseringen av samhället blev ett påtagligt faktum är att underhållning har fått en större plats i det vardagliga livet. Underhållning har alltid varit viktigt, men utbudet var inte tillnärmelsevis samma sak förr som det är i dagens läge. Det spelar ingen roll om man vill streama filmer i mobilen, spela casinospel som starburst slot eller kommunicera med andra människor – allting går att göra digitalt.

I en sådan värld har det också varit välkommet med ny teknologi, som kan ta digitaliseringen till en ny nivå och som vågar öppna andra dörrar. Det är precis det som VR-teknologin har lyckats med. Nu går det att ta på sig ett par VR-glasögon och inom loppet av ett par sekunder transformera sig själv till en helt ny värld.

Under sina första år har VR-tekniken primärt används för att spela olika typer av spel, antingen online eller var för sig. Det är en teknik som är förenlig med många spel, där man plötsligt känner sig mer levande och nästan bli som en fysisk del av spelets värld. På samma sätt har man kunnat använda VR-tekniken för att göra olika träningsövningar. Många tycker att det är tråkigt med träning, men VR-tekniken har gjort att man kunnat göra helt andra typer av övningar.

Samtidigt är VR-teknologin relativt ny och en del elaka tungor menar på att man inte lyckats kapitalisera helt på dess fulla potential. Å andra sidan innebär det här att det finns mycket som fortfarande ligger i framtiden. Det går bara att spekulera om på vilket sätt som VR kommer att utvecklas de kommande åren, men låt oss göra ett försök att peka på ett par områden som kommer att integrera VR på ett tydligare sätt framöver.

Avancerade utbildningar kan gynnas av VR – exempelvis kirurgi

Det är att göra det för enkelt för sig att säga att VR-tekniken endast finns till för underhållning. Faktum är att den avancerade teknologin kan hjälpa till inom många områden i samhället. Ett sådant exempel är inom utbildningar som krävs praktisk kunskap, men där det kan finnas dyra och riskfyllda praktiska moment för studenterna.

Kirurgi är ett sådant exempel. Det finns redan VR-baserade kirurgiövningar som studenter på vissa håll i världen får göra som en del av sin läkarutbildning. Då tar man på sig ett par VR-glasögon och får helt enkelt träna på att göra en avancerad operation. Framför allt får man då chansen att bekanta sig med inre organ på människor, utan att man behöver skära upp en livs levande personer.

Bara fantasin och det innovativa sättet att tänka kan sätta begränsningar för hur man kan använda sig av VR-teknologin inom utbildningsväsendet.

Dela livsupplevelser med andra – utan att vara på plats

Ett annat område som kan tänkas använda sig av VR-tekniken på ett tydligt sätt är upplevelseindustrin. Ett konkret exempel är konserter, som kan arrangeras i ett hörn av världen, men upplevas från ett helt annat land om man har på sig ett par VR-glasögon. Det här kräver dock att stora konsertarrangörer ser en vinst i att göra så här.

En del skulle hävda att en liveupplevelse aldrig kan vara en liveupplevelse om den inte upplevs live, men i en värld där klimatförändringarna blir ett ökat hot och där inflationen gör det dyrare att både köpa biljetter och resa, kan det vara ett kostnadseffektivt sätt att låta konsumenterna uppleva konserter och annat hemifrån. VR-teknologin finns på plats, men frågan är om industrin själva ser det som en väg att gå?

Kommunikation med andra – utan att behöva resa

Det område som har förändrats allra tydligast i takt med att digitaliseringen slagit klorna i samhället är kommunikationen. Det sätt som människor kommunicerar med varandra idag ser helt annorlunda ut än det sätt som det kommunicerades på innan 2000-talet. Nu går det att prata med någon som befinner sig på andra sidan jordklotet utan några som helst störningar, tack vare tjänster som Skype.

Kommunikationsområdet har sociala medier, en på många håll fantastisk mobiltäckning och möjligheten att kommunicera i både ljud och bild. Nästa steg är att kunna kommunicera som om att man sitter i samma rum, utan att man rent fysiskt behöver göra det. Det är väl egentligen här som VR-teknologin kommer in i bilden och skulle kunna förändra kommunikationen ytterligare.

Man kan tänka sig att det här skulle vara populärt på flera sätt när det gäller kommunikation. Den som befinner sig utomlands och inte kan åka hem för en begravning skulle kunna befinna sig på plats i kyrkan via ett par VR-glasögon. Den företagsledare som befinner sig på en konferens, men behöver ta ett viktigt möte med sin arbetsgrupp, skulle kunna sätta sig i ett digitalt VR-rum med sina medarbetare utan att behöva åka hem.

Precis som på flera andra områden är det bara fantasin som sätter gränser. Samtidigt kommer det mänskliga behovet och kapitalet att styra i slutändan. Var finns det pengar att känna? På vilket sätt vill människor använda VR? Det är nyckelfrågor för VR-teknikens framtid och utveckling.