Lär dig allt om kalorier – från A till Ö!

Det pratas ofta om kalorier men hur mycket vet du egentligen om dem? “hur många kalorier ska jag äta” är kanske något du undrat över. Kalorier är en mycket viktig del av maten vi äter eftersom de ger oss energi och näring, och det är bra att ha vissa grundläggande kunskaper om dem. Detta inlägg handlar alltså om kalorier – från A till Ö.

Kalori – en enhet av energi

En kalori är en enhet av energi. Kalorier används för att mäta energinivåer i livsmedel och drycker, och de används också för att mäta hur mycket energi man förbrukar när man utför olika aktiviteter. Hur många kalorier som behövs per dag ligger på cirka 2200 kcal per person i Sverige enligt Livsmedelsverket. Men detta varierar brett beroende på ålder, kön, vikt och aktivitetsnivå. Livsmedel som innehåller mycket kalorier ger oss mycket energi, medan livsmedel som innehåller få kalorier ger oss mindre energi. När man väljer mat bör man alltså försöka välja livsmedel som innehåller en bra balans av kalorier, så att man inte får för mycket eller för lite energi.

Hur många kalorier ska jag äta

Det finns ingen exakt siffra på hur många kalorier per dag man bör äta, eftersom det har att göra med en rad olika faktorer. Man bör dock tänka på att äta en balanserad och näringsrik kost, och undvika att äta för mycket salt eller socker. Sedan är det en otroligt viktig grund, att dricka tillräckligt med vatten under dagen, eftersom det hjälper till att reglera kroppstemperaturen och transporten av näringsämnen i kroppen. Alla människor är olika och behöver olika mycket kalorier. En person som går på en specifik diet kanske behöver mindre eller mer kalorier beroende av målet med dieten.

Livsmedel och dess mängd kalorier

Alla sorters livsmedel innehåller olika mängd kalorier. Vissa livsmedel är mer näringsrika än andra, och därför innehåller de också fler kalorier. Livsmedel som är höga i fett innehåller oftast fler kalorier än livsmedel som är låga i fett. Detta beror på att fett har mer energi per gram än andra näringsämnen. Livsmedel som innehåller mycket socker och stärkelse (t ex pasta, ris och potatis), innehåller också fler kalorier än livsmedel som är låga i socker och stärkelse (t ex grönsaker). Detta beror på att socker och stärkelse ger snabbare energi till kroppen än andra näringsämnen.

Kalorier är något som vi alla har hört talas om. Vi förstår ungefär vad det innebär, och vi lär oss hur många kalorier per dag vi behöver äta för att nå våra personligt uppsatta kroppsideal. Men visste du att det finns olika typer av kalorier? Och att man kan använda dem på olika sätt?