5 fördelar med spikmatta! 

Spikmatta är ingen nyhet när det kommer till hälsa och välbefinnande, och som årets julklapp för cirka tio år sedan hade vart och vartannat hushåll i Sverige en spikmatta i hemmet. Men vad finns det för fördelar med att använda en spikmatta och hur använder du den på bästa sätt?  

Vi listar 5 fördelar med spikmatta och varför du bör investera i en! 

Vad är en spikmatta? 

Spikmattans uppkomst är mycket lång och i orientalisk medicin har den använts i tusentals år. I yoga har spikmattan även använts länge för både kropp och själ och idag används spikmattan av många för bland annat avslappning och för att syresätta musklerna. 

Spikmattans hälsoeffekter kommer från dess akupressur. Akupressur är orientalisk version av akupunktur där spikmattans taggar stimulerar akupunkturpunkter i kroppen för att aktivera energiflödet i kroppen och välbefinnande.  

Vad händer i kroppen när du ligger på en spikmatta? 

När du ligger på en spikmatta möter din kroppstyngd piggarna och till en början kan du känna en mindre smärta eller stickande känsla, som sedan sakta går till värme och gör att din kropp slappnar av. Du upplever denna sensation på grund av att mattans stimulans skickar smärtsignaler till din hjärna och släpper ut endorfiner och andra hormoner i din kropp.  

Endorfinerna är rogivande för din kropp och ställer in nervsystemet till att slappna av och sänker även din stress. Det är just denna känsla av avslappning som du kan känna efter att du legat på spikmattan en stund. En spikmatta har högst verkningstid om du ligger på den mellan 15-30 minuter åt gången.  

Fördelar med att använda en spikmatta 

Det finns ett flertal fördelar med att använda en spikmatta oavsett vad du har för tidigare erfarenhet av akupunktur och du kan själv välja att börja med att ligga på mattan i några minuter, till att sedan ligga kvar längre och längre för att känna alla dess hälsofördelar. Vi listar 5 fördelar med att använda en spikmatta. 

1. Motverkar stress och sömnlöshet 

Många använder spikmattan för just avslappning och för att få en bättre sömn. Den sköna smärtan hjälper dig mot stress och kan därför hjälpa till vid sömnlöshet samtidigt som det kan sänka ditt blodtryck. 

2. Syresätter muskler 

Spikmattan syresätter även musklerna i kroppen genom att stimulera blodcirkulationen. Spikmattan används ofta av idrottare för att hjälpa musklerna att återhämta sig efter ett tungt träningspass och för att de ska slappna av.  

3. Lindrar smärta  

Spikmattans egenskaper för att lindra smärta är många. Många användare med migrän- och huvudvärksproblem ser en stor förbättring genom att ligga på en spikmatta och den hjälper även till vid spänningar och muskelsmärtor. Dess egenskaper gör dessutom att personer med rygg-och ischiassmärtor har god användning av mattan. 

4. Frigör välmåendehormoner 

När du ligger på en spikmatta frisätts endorfiner i kroppen som gör att du får en välbefinnande känsla och helt enkelt mår bättre och känner dig lyckligare. Att kontinuerligt ligga på en spikmatta har därför visat sig ha en stor fördel inte bara för kroppen men även ditt mentala tillstånd.  

5. Kan lätta menstruationskramper 

Många kvinnor med svåra menstruationer och menssmärtor har visat sig få en lättnad när de använder sig av en spikmatta. Detsamma gäller för kvinnor som kommit i klimakteriet som känner att deras symptom blivit mindre märkbara efter att de börjat använda en spikmatta flera gånger i veckan. Andra goda fördelar är att spikmattan exempelvis kan hjälpa till vid matsmältningsproblem och viktminskning, samt som en cellulitbehandling.