Balansbrädan är ett underskattat träningsredskap som kan förebygga många fallolyckor och vässa elitidrottare, för att inte tala om att kvinnor får snygga ben av den!
Om du besöker gymmet eller sjukgymnasten kan du se balansbrädan i ett hörn, ibland finns det flera olika – men de är inte de mest använda träningsredskapen på gymmet, förmodligen för att man inte riktigt förstått effekten av dem.
Balansbrädor
Det finns olika sorters balansbrädor, så kallade ”vippbrädor” där du står på en rektangulär bräda som vickar i sidled med golvkontakt via en ”fot” i mitten – eller runda balansbrädor med rund ”fot” i mitten under brädan, den vickar åt alla håll.
Den vanligaste brädan är den runda, ofta tillverkad i ett hårt plastliknande material med stabil fotyta. En bred rund fot är lättare att stå på än en smal fot, är du nybörjare ska du välja den breda foten.
Vad används de till?
Genom att stå på ett ben på din runda balansbräda ökar du blodcirkulationen i både fot, vrist och ben vilket är hälsosamt för hjärtat. Du gör också benet tightare då musklerna får jobba konstant för att balansera och hindra dig från att falla av brädan. Man kan använda balansbräda även för att få snygga ben och höfter. Hur jobbigt det blir beror på hur mycket du böjer ditt knä. Använd alltid händer och armar för att balansera.
Att detta är bra styrketräning råder det ingen tvekan om, och träningen kan utföras tuffare och i lägre knävinkel om du tränar på elitnivå, eller lite mer upprätt om du motionerar. För sporter där du ”ligger lågt” i knäna, exempelvis backspel i ishockey eller guard i basket med flera sporter – är balansbrädan en gudagåva då den stärker muskulaturen som du behöver för att reagera och balansera i sidled.
Alla åldrar kan träna på balansbrädan. Den är en fantastisk investering i hälsa, och billig!
Hur kan man träna?
Det finns flera träningsmodeller för balansbräda, tyvärr har den inte riktigt hamnat i topp bland träningsredskapen trots att den är mycket effektiv. Du kan exempelvis välja intervallträning. Variera mellan vänster och höger ben och lägg upp ett program, en gång per dag eller morgon och kväll, hur ofta beror på hur tränad du är i dina ben. 30 sekunder på bräda, byt ben, 30 sekunder igen osv. Bestäm antalet reps, t ex 5 reps i början och öka eftersom. Kanske färre om du inte tränat, eller fler om du är i god form.
Du kan också köra uthållighetsträning där du exempelvis står på brädan mer än en minut, eller längre, detta är oftast svårt om du inte tränat tidigare. Du kan till och med inleda med kortare pass på 15 sek arbete, 15 sek vila osv som ”inkörsport” till längre pass.
Stretcha benen ordentligt efter träningen eftersom det är jobbigt för musklerna att hela tiden befinna sig i anspänning. Promenera runt, ta några joggsteg och skapa loss i ben och fötter. Stretcha sedan ut benens framsida, baksida, insida och utsida, samt hälsenorna. Om du gör detta ordentligt kommer du att få fina resultat från balansbrädan.