Fördelar med järntabletter som kosttillskott! 

Järn är ett mineralämne som är väsentligt för att vår kropp ska må bra. Har du järnbrist kan du känna dig trött och orkeslös, men symptomen kan även växa om du inte gör någonting åt ditt järnintag. Att ta järntabletter som kosttillskott kan därför vara lösningen. I denna artikel listar vi fördelar med järntabletter som kosttillskott om du lider av järnbrist.  

Varför är järn viktigt för kroppen? 

Järn är ett grundämne och en beståndsdel i hemoglobin, som är ett protein i röda blodkroppar. Detta transporterar syre till vårt blod och får våra blodkroppar att flyta på som de ska i kroppen. Järn är ett ämne som kroppen inte kan producera själv, vilket innebär att vi får i oss järn genom det vi både äter och dricker. Tyvärr så tas endast 5-10% av det järn vi får i oss upp av kroppen, vilket gör att många ligger i riskzonen för järnbrist om deras kost dessutom inte består av järnrik mat.  

Om du själv vill kunna se till att du får i dig en god andel av järn ifrån din mat så finns det många livsmedel som innehåller järn och kan se till att du håller dina järnnivåer i god balans. Några av dessa är exempelvis råvaror som kött, skaldjur, ägg, blodprodukter och leverprodukter.  

Järn är en av den vanligaste typen av näringsbrist hos människor, och här finns det de som ligger i en större riskgrupp än andra. Menstruerande kvinnor, de som tränar riktigt intensivt eller de med mag-och tarmsjukdomar har en större risk för järnbrist än andra. Om du inte får i dig tillräckligt med järn så kan kroppen inte bilda tillräckligt med röda blodkroppar. Denna järnbrist leder sedan till blodbrist och detta kan du lättast få reda på genom att göra ett blodprov.  

Symptom på järnbrist 

Många gånger kan du se och känna av symptom på järnbrist utan att ha gjort ett blodprov ännu. Att ha kännedom om symptomen för järnbrist kan därför ge dig en idé ifall du tror att du skulle behöva göra ett blodprov på grund av järnbrist. Några symptom på järnbrist är:  

  • Yrsel 
  • Trötthet 
  • Hjärtklappning 
  • Huvudvärk 
  • Koncentrationssvårigheter 
  • Andfåddhet 

Järntabletter som kosttillskott 

Järntabletter som kosttillskott kommer i flera olika former och typer. Du har exempelvis järntabletter, flytande järn eller järntabletter kombinerat med andra vitaminer. Vilken typ som är bäst för dig beror till en viss del på anledningen till att du behöver järntillskott. Det finns exempelvis järntabletter på marknaden som inriktar sig främst till gravida, kvinnor eller vegetarianer. Se därför till att göra en gedigen efterforskning efter den typ av järntillskott som kommer främja dig och din hälsa som bäst.  

Det kan vara lätt att tro att alla sorts kosttillskott kommer främja din hälsa, men faktum är att det snarare kan vara tvärtom. Kvalitet och ursprung kan variera kraftigt och lika dåligt som det är att få i sig för lite järn är överskott någonting att se upp med.  

Genom att ta järntabletter kan du hjälpa kroppen att komma i balans och få tillbaka orken och slippa envis huvudvärk samt andra symptom som är tecken på blodbrist. När du tar dina järntabletter så behöver du, förutom att ta rätt dos av järn även tänka på vilken tid på dagen som du ska ta dina tabletter.  

För bäst resultat så tas tabletterna på fastande mage, men detta ökar tyvärr risken för biverkningar som magsmärtor och diarré. Därför tar många istället sina järntabletter tillsammans med maten för att minimera dessa biverkningar. Om du väljer att börja med järntabletter så trappa gärna upp dosen allt eftersom tills du hittar den mängd som du ser gör mest nytta för din hälsa! 

Lämna en kommentar