Hållningsvästar

En hållningsväst är specialbyggd för att stödja rygg, ländrygg och axlar. Förutom att den förbättrar hållningen så kan den även lindra ryggvärk, axelbesvär och värk i nacke. Dålig hållning belastar de här områdena på kroppen negativt och är inte heller bra för muskler, leder och ligament. Att ha dålig hållning kan ha genetiska orsaker men kan också bero på skador eller vardagsvanor. Tanken med en hållningsväst är att helt enkelt träna upp hållningen, den ska fungera som en påminnelse om att använda musklerna på rätt sätt.

I stort sett finns två typer av hållningsväst: stadiga och elastiska. En stadig hållningsväst ger bara ett lätt stöd vid rätt hållning men stramar åt och blir mer obekväm när man tappar hållningen: då måste man sträcka på sig. Den är opraktisk att ha på sig om man behöver böja sig mycket ner, exempelvis om man kanske ska städa. En elastisk hållningsväst ger mer rörlighet men är svårare att känna rätt ”läge” i hållningen, då axlarna dras bakåt hela tiden.

De två typerna av hållningsvästar skiljer sig åt då den elastiska västen har stöd runt axlarna och den stadiga varianten har stöd både runt axlar och midja. Den har då upp till 80 % bättre stöd. Den andra elastiska sorten fungerar mer som en påminnelse med marginellt stöd men är bra vid exempelvis träning eller vid aktiviteter som kräver mycket rörelse.

För en bättre hållning kan man satsa på att träna upp vissa muskelgrupper i mellangärdet, ryggen och magen. Ibland räcker inte det och kroppen kan då behöva hjälp att hitta rätt hållning i sitt muskelminne. Där kan en hållningsväst vara till hjälp för att hitta rätt. I början, innan man tränat upp musklerna mer, orkar man bara ha på sig västen korta stunder innan man helt enkelt blir för trött och behöver vila. Rekommendationerna brukar ligga på att använda hållningsvästen en till tre timmar per dag, i alla fall i minst en kvart åt gången. Genom att ha på sig västen flera gånger under dagen under olika situationer blir man ”påmind” oftare än om kanske bara har den en stund på morgonen. Genom att ha på sig västen längre blir man starkare och mer medveten om sin hållning, dessutom får man bättre hållning även utan västen.

Hållningsvästen ska vara en tillfällig lösning för att lära kroppen tillbaka till en naturligt bra hållning. Men det är inte enda sättet – för att snabbare nå dit finns det en hel del övningar man kan träna med. Ett sätt är att sitta på en upplåsbar kudde, då tvingas musklerna jobba för att motverka obalansen. En speciell sorts bollkudde avlastar även ryggen då den minskar trycket på ryggraden.

För snabbast resultat rekommenderas hållningsväst kombinerat med gummibandsträning. Youtube har tips på hur man lätt och lindrigt tränar med gummiband. Ett bra tecken är om det i början tillkommer lite träningsvärk – då går träningen åt rätt håll. Försök då bara hitta en lagom balans.

Andra tips för bättre hållning är att promenera, simma och springa. Djupandning ger en naturligt bättre hållning. Stå upp och jobba, och häng då inte på ena benet utan försök ha en rak höft. Om du har nacksmärta eller mycket huvudvärk, prova att dra ner på skärmtiden. Ha helst skor med support för häl och hålfot.

En bra hållning ger fördelar som en bättre blodcirkulation och ökad lungkapacitet. Genom att sträcka på sig och dra tillbaka axlarna motverkar man också huvudvärk och gamnacke. Förutom att man ser mer självsäker ut.

Lämna en kommentar