Hur går man ner i vikt snabbt?

Hur går man ner i vikt snabbt? – Vill du få en kickstart till din viktnedgång och börja resan på topp? Då har vi skapat denna artikel som ger dig lite tips och inspiration för hur du kan bli av med de där extra kilona på ett snabbare sätt. Det är dock viktigt att du fortfarande håller det inom ramen för en hälsosam viktnedgång och det är inte bra för kroppen om du tappar vikten för fort.

Kostrådgivare och läkare rekommenderar en viktnedgång på upp till ett kilo i veckan, vilket är tillräckligt för att du ska hålla dig motiverad och påbörja din resa på ett positivt sätt. En för strikt kost och för lågt kaloriintag kan istället ge motsatt effekt och den vikt som du tappar har lättare att komma tillbaka. Så vi rekommenderar också att du faktiskt ger lite tid till din resa och inte sätter alldeles för stor press på dig själv.

Sätt upp tydliga mål

En sund viktnedgång bör inte stressas fram eller genom att påfresta din kropp med för lite energi och för mycket motion. Fokusera istället på att hitta en balans i kosten och börja med små förändringar som du sedan kan bygga på. Detta kommer att göra det lättare för dig att vänja dig vid din nya livsstil och din kropp kommer heller inte att utsättas för stress och stora, plötsliga förändringar.

Förändra dina motionsvanor

Skriv upp några mindre mål och förändringar som du kan väva in i din vardag varje vecka. Så om du aldrig motionerar, kanske det bästa inte är att börja gå till gymmet varje dag. Det är då istället en större risk för att det går allt längre tid mellan gymbesöken. Börja med korta promenader varje dag, där intensiteten och längden på träningen kan byggas på allteftersom du börjar hitta en rutin med din träning.

För en matdagbok

Kosten har egentligen ännu större betydelse för hur din viktnedgång ser ut och för att vågen ska hamna på lägre siffror måste du ligga på ett underskott av kalorier. Detta kanske låter lite knepigt, men hur din vardag ser ut, vilket typ av jobb du har och hur din förbränning ser ut kommer att påverka hur mycket kalorier du kan äta på en dag för att du fortfarande ska gå ner i vikt.

Men det finns flera olika sätt att mäta hur mycket kalorier man bör få i sig och många applikationer och pulsmätare hjälper dig att hitta en bra balans. Appar som Lifesum gör det enkelt för dig att fylla i allting du äter och analysera dina resultat, medans träningsarmband som Fitbit kan räkna ut hur aktiv du är på en dag. Du kan sedan basera dina matvanor på detta.

Att gå på diet är inte det bästa valet. Utan målet är istället att skapa en bra relation mellan dig och maten du äter. Du kan fortfarande unna dig och gå ner i vikt. Dina nya matvanor är någonting som du ska kunna leva efter resten av ditt liv.

Planera din mat

En sak som kommer att hjälpa dig att beräkna ditt kaloriintag är att planera din mat under dagen. Packa med matlåda till jobbet istället för att äta ute och försök att addera mer grönsaker och fibrer i din kost. Proteinkällor från växtriket såsom linser, bönor eller tofu är också ett sundare val och hjälper dig att hålla ditt dagliga kaloriintag nere.

Allt handlar om de små sakerna

Och sist men inte minst, en stor livsförändring som att vilja gå ner i vikt handlar också om de små sakerna och du behöver inte lägga om hela ditt liv för att få bra resultat. Gå en promenad under rasten, ta trapporna istället för hissen och stå upp och jobba om du har möjlighet. Detta kommer att öka din förbränning, vilket kommer att synas på vågen!