Hur många kalorier bränner man per dag när man inte tränar?

Vi börjar med lite grundläggande kunskap. Kalorier är egentligen kilokalorier. En kalori är i stort sett ingenting utan det är kilokalorier vi alltid pratar om men för enkelhetens skull så fortsätter jag att skriva kalorier i texten men du vet att det egentligen syftar till kilokalorier. Kalorier är matens innehåll och allt innehåller kalorier, nästan allt i alla fall. Det finns vissa saker som vatten tillexempel som inte innehåller kalorier men det är inte så vanligt. Vi behöver kalorier för att leva och kunna orka med livet. När vi rör på oss så gör vi av med kalorier. När vi äter så får vi i oss kalorier. För många kalorier gör att vi lägger på oss vikt och för få kalorier gör att vi tappar i vikt. Så enkelt är det.

Mesta kalorierna går åt till att leva

Olika saker innehåller olika mycket kalorier. Fett innehåller mest kalorier med 9 kalorier per gram och därefter är alkohol mest innehållsrikt med 7 kalorier per gram. Det är ganska individuellt hur många kalorier vi behöver men det går att nämna några riktlinjer. De individuella skillnaderna beror på hur mycket du rör dig och hur stor muskelmassa du har. Generellt brukar man säga dock att män i åldern 20-30 behöver ungefär 2800 kalorier om dagen och sedan går det succesivt neråt längs med åldern. Kvinnor i åldern 20-30 behöver ungefär 2300 och sedan så faller behovet även där. Tränar du behöver du mer men tränar du inte behöver du något färre.

Du behöver inte träna för att bränna kalorier. Du bränner kalorier hela tiden och det bränns kalorier för att du ska kunna andas och leva. Ditt immunsystem och alla organ bränner kalorier hela tiden. Många som vill gå ner i vikt tror att den enda vägen är att träna men det är faktiskt viktigare att ha koll på hur många kalorier man får i sig. Vill du gå ner i vikt så ska ditt kaloriintag bara ligga under hur mycket du förbränner.

Om du är kvinna och för att räkna ut hur mycket du bränner utan att träna kan du göra så här. Ta din kroppsvikt i kilo gånger 10. Ta din längd i centimeter gånger 6.25. Plussa ihop dessa tal. Ta din ålder gånger 5 och den summan du får tar du minus summan från din längd och vikt. Ta sedan minus 161. Det är hur många kalorier du bränner varje dag utan att träna.

Det är lite komplicerat och för att göra det lättare så ska vi göra samma uträkning för en man men med ett räkneexempel. Det är samma formel men istället för att ta minus 161 i slutet så plussar du 5 om du är man. Annars är det exakt samma. Mannen i räkneexemplet är alltså 175 centimeter och väger 75 kg och är 30 år gammal.

(10 * 75 = 750) + (6.25 * 175 = 1094) – (5 * 30 = 150) + 5 = 1699

En man som är av denna storlek bränner alltså runt 1700 kalorier i vila. Vid aktivitet går det uppåt.