Att ta järntabletter – allt du behöver veta!

Järnbrist är något som många hört talas om, men vad betyder det egentligen att ha järnbrist och vad kan det leda till? Vad gör järnet för oss och varför är det så viktigt att se till att hålla sina järnnivåer stabila?

Det finns en hel del frågetecken, men det kommer vi att reda ut tillsammans i denna artikel!

Varför är järn viktigt för oss?

Järn ingår i hemoglobin och myoglobin, vilket är vad som transporterar syre i vårt blod och i våra muskler. Det är därför ett livsviktigt mineralämne och det är otroligt nödvändigt att vi får i oss tillräckligt av det.

Järnbrist uppstår då vi förlorar mer järn än vad kroppen kan ta upp och detta kan till slut leda till blodbrist. Järn- och blodbrist är någonting som oftast drabbar kvinnor i fertil ålder, ungdomar och gravida kvinnor i större utsträckning än vad det drabbar män.

I norra Europa så är det även mer vanligt med järnbrist än i länder i södra Europa. Detta har man kunnat se, till största del orsakas av att vi i norra Europa inte äter lika stora mängder kött.

Symtom på järnbrist

Om du har järnbrist så kan du märka av flera olika symtom. Några och de allra vanligaste symptomen är:

  • Trött och orkeslös
  • Du känner dig yr
  • Du blir andfådd lättare än vanligt
  • Hjärtklappning
  • Huvudvärk


Det är viktigt att du alltid söker vård om du upplever symtom som dessa!

Hur kan vi få i oss järn?

Kroppen kan inte själv producera järn, utan det är någonting vi måste få i oss genom vår kost. Om du är kvinna i fertil ålder så behöver du nästan dubbelt så mycket järn som en man behöver, 15 milligram jämfört med 9 milligram.

Gravida kvinnor behöver ofta hjälp med att få i sig järn då både mamman och barnet är i behov av en god mängd järn. Om du misstänker att du har järnbrist är detta någonting du även kan rådfråga din barnmorska om.

Järn finns främst i animaliska produkter och allra mest i blod och- inälvsmat såsom lever och blodpudding. Men du kan också hitta det i kött och ägg och i vegetabiliska produkter såsom baljväxter, nötter och frön.

Om din kropp inte tar upp tillräckligt med järn eller om du har svårt att få i dig tillräckligt genom din kost så finns det ett annat alternativ – järntabletter.

Att ta tillskott av järn

Om du tillhör någon av grupperna där det mer ofta förekommer järnbrist eller om du är vegetarian så kan din kropp behöva hjälp att få i sig järn. Ett alternativ är då att ta tillskott i form av järntabletter. Detta rekommenderas till dig som har järn- eller blodbrist och du kan då behöva ta tabletterna under en kortare period för att öka dina järndepåer. Om du lider av koncentrationssvårigheter, känner dig orkeslös, stressar mycket i din vardag eller tränar mycket hårt kan järntabletter vara ett gott alternativ.

Se till att du vet med dig att det är just järnbrist som orsakar de symtom som du upplever. I vissa fall så kan blodbrist uppstå av andra anledningar än av järnbrist, så boka alltid in en tid med en läkare om du upplever symtom som kan vara blodbrist!

Har du dock inte järnbrist så bör du inte ta järntabletter då för stora mänger järn skapar oxidativ stress som kan vara skadligt för både dig och din kropp.

Det finns många olika typer av järntillskott, både i tabletter och i flytande form som du kan välja mellan. Det är vanligt att järntillskott kan leda till förstoppning eller smått illamående. Du kan undvika detta genom att ta tillskottet tillsammans med en måltid och att du ser till att du sköljer ner det ordentligt med vatten.

Är du nyfiken på hur det ser ut för dig och dina järnnivåer kan du kolla upp dina nivåer – det görs enkelt med ett blodprov!