Kom igång med löpning

Kom igång med löpning – Är du sugen på att komma igång med löpträningen men vet inte riktigt hur du ska börja? Då kan det här inlägget vara något för dig.

Utgångsläge och mål

För att få en tydlig bild av vad du vill ha ut av löpningen så bör du fundera kring vad du har för mål med löpningen. Kanske är det att kunna springa en viss sträcka eller delta i ett lopp, eller så kanske du bara vill få in en rutin med några löppass i veckan. Du väljer själv vad du har för mål, men det är extremt viktigt för motivationen att målet är tydligt och rimligt så att du enkelt kan se att du kommer närmare det allt eftersom du tränar.
När du har ett mål så är det dags att ta en titt på vart du befinner dig idag när det kommer till löpningen. Kanske har du mest tagit promenader innan, tränat löpning när du var yngre eller bojkottat allt som hette träning. Vi har alla olika utgångspunkter och beroende på vart vi befinner oss så blir det olika långa sträckor till målet. Men genom att ha en tydlig bild av ditt utgångsläge och mål så vet du vad som kommer krävas av dig.

Börja lugnt och jobba steg för steg

Om du aldrig har sprungit innan så börjar du ju inte direkt med att försöka springa milen, visst kan du göra det men resultatet blir nog inte så lyckat. Börja istället med att springa med en kortare sträcka på 1-2 kilometer i ett lugnt tempo, det är viktigare att du klarar av att springa hela sträckan än att det går fort. Tempot kommer komma allt eftersom. Öka sedan sträckan successivt – en lyktstolpe längre, ett extra varv runt kvarteret, ett till varv i spåret osv. Du får jobba dig upp till en längre sträcka steg för steg och det finns inga genvägar. Ibland kan det kännas jobbigt och som att det stora målet är långt borta, därför är det bra att sätta upp delmål för att hålla motivationen uppe. Ett delmål kan till exempel vara att klara av springa 4 km eller springa ett varv i spåret under en viss tid.

Ta dig tiden

Visst hade det varit bra om man hade obegränsad tid till att träna, men nu har dygnet bara 24 timmar. För att lyckas att komma igång och bibehålla löpningen så måste den få ta en plats i vardagspusslet. Det enklaste sättet för att löpningen ska bli av är att du har planerat in vilka dagar som du ska utföra den. Försök att få till 2-3 löppass i veckan. Det kanske låter som mycket men konditionen är en färskvara som behöver underhållas. Det behöver inte alltid ta lång tid att träna löpning. Om du inte har mycket tid så kan du köra ett intervallpass där du springer så fort du kan under kortare sträckor – kanske mellan två lyktstolpar för att sedan jogga en liten bit och sedan upprepa processen igen. Det blir en högintensiv träning som ger ett bra resultat.

Mina tips på löppass under en vecka

Mitt tips innehåller tre stycken löppass i veckan, och det var ett koncept som funkade väldigt bra för mig när jag kommit igång med löpningen och ville komma ännu längre.
Tisdag – vanligt löppass (den sträckan du brukar springa i ditt vanliga tempo)
Torsdag – intervallpass
Söndag – långdistans med lugnt tempo för att se hur långt du faktiskt orkar springa