Köpa TENS-apparat – Ta kontroll över din smärta! 

TENS-apparat är en metod för smärtlindring genom elektriska strömmar för att stimulera olika delar av kroppen. Metoden ökar blodcirkulationen och gör spända muskler mjuka och mer elastiska. Men vad mer finns det för fördelar med att använda en TENS-apparat och hur använder du den? Vi går igenom allt du behöver veta när du ska köpa TENS-apparat! 

Vad är en TENS-apparat? 

Transkutan elektrisk nervstimulering TENS är en metod som med hjälp av svag elektricitet kan stimulera dina nerver för att reducera smärta. TENS brukar ofta förväxlas med elektrisk muskelstimulering EMS, men dessa två metoder fyller olika funktioner. Med en TENS-apparat som är batteridriven leds strömmen genom ledningar till antingen plagg eller plattor som sätts på kroppen. TENS används när smärtan kommer från exempelvis leder, skelett, muskler och hud.  

För personer med både akut eller kronisk smärta där man har sjukdomstillstånd som är svårbehandlade har TENS visat sig fungera mycket väl som smärtlindring. Metoden kan användas av de flesta, med några få undantag. Det ör dock omöjligt att säga på förhand om TENS kommer att ge dig de resultat du är ute efter då de är upp till din kropp att svara på behandlingen.  

Hur fungerar TENS-apparaten på kroppen? 

En TENS-apparat har en enhet med plattor som du placerar på de områden där du känner smärta. Efter att du har placerat de olika plattorna på din kropp så aktiverar du TENS-apparaten och låter den arbeta tills att du känner att smärtan blir mindre. En behandlingstid tar ungefär 15 minuter.  

Behandla inte längre perioder än 15 minuter då det istället kan orsaka skador på kroppen. Det är rekommenderat att använda apparaten efter att du tagit ett bad, då din kropp redan är uppvärmd och blodcirkulationen är stimulerad.  

De flesta TENS-apparater är batteridrivna och du behöver då inte speciellt mycket elektricitet för att känna skillnad på kroppen. Flera modeller idag har program och inställningar där du kan anpassa driften till exempelvis hög eller låg frekvens efter vad du tycker känns bäst på kroppen.  

Vad för slags smärta kan TENS behandla? 

TENS kan behandla en hel del olika områden i kroppen och för olika orsaker. Det är ett bra alternativ för exempelvis smärta i rygg och nacke, i skuldror, i fötter eller vid smärta i dina knän. Apparaten är även effektiv för svårare menssmärtor som inte går över av lättare behandling som att sätta någonting varmt för magen.  

TENS har dessutom setts kunna lindra spänningshuvudvärk, träningsvärk och de som lider av antingen tennisarmbåge, musarm eller golfarmbåge. TENS har därför ett stort användningsområde för olika slags värk i både muskler och leder och hjälper till att effektivt minska dem.  

När bör man inte använda en TENS-apparat? 

Även om en TENS-apparat har många fördelar så finns det de tillfällen då de inte bör användas. TENS bör inte användas om du har högt blodtryck, om du har en pacemaker, under graviditet och direkt efter förlossning, om du har feber eller under en pågående menstruation.   

Finns det några nackdelar med TENS? 

TENS är ett bra sätt för personer att kunna ta kontroll över sin egen smärta när den uppstår, och för de som inte vill medicineras för sin smärta. Men för en del människor är smärtan så pass påtaglig att TENS inte gör någon större skillnad. Här behöver man då gå tillbaka till den traditionella behandlingen. Då detta inte är någonting man kan veta på förhand är det bästa alternativet att testa på TENS för att se om det kan hjälpa en med sina besvär.