Du kanske har hört talas om något som kallas kreatin någon gång. Det är en typ av kosttillskott som ofta används av personer som tränar på gym, och vill göra extra framsteg. Vad kreatin är och när det bör användas, samt i vilken mängd som är optimal är intressanta frågor som kan vara fördelaktiga att ha koll på innan du börjar använda detta kosttillskott.
Vad är kreatin?
Kreatin är något som naturligt bildas i kroppen. Vi får dessutom i oss det genom att äta kött och fisk. Rent kemiskt består kreatinet av tre aminosyror.
En av dessa aminosyror kallas L-arginin, vilken underlättar blodflödet i kroppen genom att slappna av den glatta muskulaturen. Detta i sin tur leder till en möjlig sänkning av blodtrycket, vilket är bra för hjärtat. Men ett förbättrat blodflöde är ju också en uppenbar fördel för musklerna, då det ökar syresättningen.
L-glycin är också en av dessa tre aminosyror. Den har många funktioner. Bland annat sägs den vara både stimulerande, hämmande, kramplösande, stärkande för ryggen och bra för sömnen.
Den sista av dessa tre aminosyror är L-metionin, som är en svavelbärande essetiell aminosyra som kroppen inte kan bilda själv. Det är då viktigt att kroppen får i sig denna genom kost eller kosttillskott. Denna aminosyra hjälper till i tillverkningen av proteiner och peptider. Peptider är viktiga i syntesen av taurin, lecitin, endorfiner, galla, L-karnitin och L-cystein.
Dessa tre utgör som sagt kreatinet. Kreatinets uppgift är att översätta lagrad energi till rörelseenergi. Tillför du mer kan mer rörelseenergi frigöras under ett träningspass. Uttryckt på ett mer precist sätt så kan kreatin släppa ifrån sig en fosfatmolekyl som snabbt kan omvandla adenosindifosfat till adenosintrifosfat i cellerna, vilket hjälper till i både prestation och återhämtning när du tränar. På det viset kan du träna med högre kvalitet, och därför uppnå bättre fysisk form.
Bör du använda kreatin?
Kreatin fås som sagt både genom att kroppen bildar det själv, samt via kött och fisk. Främst rött kött. Och för de som vill ha extra finns det i pulverformat, som enkelt kan blandas ut i vatten och sedan förtäras.
Huruvida kreatin innebär någon form av risk är omdiskuterat. Det finns dock ingen dokumenterad risk med kreatinanvändning. Det är främst brist på forskning som gör att det inte går att säga om det är helt säkert. Då gäller det främst de långsiktiga effekterna, då det på kort sikt finns mer forskning.
Med tanke på hur många som använder kreatin dagligen, och att ingen dokumenterad risk finns i anslutning till denna kreatinanvändning bör du kunna känna dig trygg. Detta är dock inget professionellt medicinskt uttalande, och därmed ingen uppmaning till användning. För att vara säker på att få korrekt data bör du söka upp experter.
Kreatin är ett kosttillskott som kanske endast bör eftersträvas att användas av de som tränar mycket och vill nå nya nivåer i styrketräning. En vanlig bieffekt av kreatinanvändning är viktuppgång. Det beror på att mycket vätska binds i musklerna av kroppen, vilket gör att du blir tyngre, men också starkare. När du slutar med kreatinet försvinner detta, och då går du vanligen ner i vikt igen, på grund av minskad vätskenivå.