Höj din lycka med hjälp av naturliga lyckohormoner

Lyckohormoner – När höst, mörker och kallare väder dyker upp är det vanligt att många av oss känner sig lite deppigare än vad de gjorde tidigare under sommaren. Dock är det inte ovanligt att vara på lite sämre humör under andra tider på året. Skulle du vara en som råkar ut för ett deppigt humör då och då finns det tips på vad du kan göra. Vi har nämligen ett antal substanser och hormoner i kroppen som kan öka din lycka.

Endorfin, dopamin, oxytocin och serotonin är de fyra mer kända hormonerna. Men vad behöver du göra för att öka din lycka med hjälp av dessa hormoner?

Naturliga lyckopiller

De fyra hormonerna, endorfin, oxytocin, serotonin och dopamin, går att beskriva som kroppens naturliga lyckopiller. Om du känner dig lite deppig finns det tips på vad du kan göra för att öka mängden på dessa och därmed öka din lycka.

Endorfin

Endorfin är ett hormon som produceras i hypofysen och det centrala nervsystemet. De anses vara ett naturligt smärtstillande i din kropp. Hormonet påminner lite om morfin samt opium om man tar en titt på dess kemiska struktur. De fungerar också på samma sätt, genom att påverka dina hjärnceller som i vanliga fall skickar smärtsignaler till din hjärna. Vill du öka produktionen av endorfin kan du testa detta:

 • Försök vara mer fysiskt aktiv.
 • Ät lite choklad.
 • Boka tid för akupunktur.

Oxytocin

Ett annat lyckohormon är oxytocin som bildas i din hjärna. Det påminner lite om dopamin i det att oxytocin och dopamin anses vara en neurotransmitter. Oxytocin kallas ofta för kärlekshormonet och är en av de mest hyllade ämnen i kroppen. Det sägs att en dos av oxytocin kan gör dig mer empatisk generös, förtroendefull och samarbetsvillig. Vill du öka detta naturliga hormon kan du testa dessa saker:

 • En orgasm.
 • Klappa husdjur.
 • Kyss och krama din älskade.

Serotonin

Serotonin är det tredje hormonet som kan hjälpa dig att må bättre. Det produceras främst i tarmsystemet och påverkar mer än ditt humör. Det kan även hjälpa dig med aptiten, matsmältning och ditt minne. Serotoninproduktionen kopplas till vitamin B6 och tryptofan, vilket är en essentiell aminosyra. Essentiella aminosyror är någonting som kroppen inte kan producera själv, utan det är något du måste få i dit via din kost. Bra källor för tryptofan är lax, nötter, ost och ägg. Men för att öka produktionen av serotonin kan du testa det här:

 • Träna minst en halvtimme varje dag.
 • Sätt dig i solen och njut en stund.
 • Yoga.

Dopamin

Det fjärde och sista lyckohormonet är dopamin. Det är kanske det mest kända och det produceras i binjurarna samt mindre grupper av vissa nervceller, speciellt i hjärnan. Det fungerar som en neurotransmitter, vilket är ett ämne som gör att hjärncellerna kan kommunicera med varann. Dopamin kallas ibland för belöningshormonet. Det spelar en roll i hur bra motivation du har och ditt fokuserade beteende. När dopaminet frigörs får du en typ av kick. Så här kan du öka produktionen av dopamin:

 • Se till att du sover regelbundet och att du får tillräckligt med sömn.
 • Få i dig aminosyran tyrosin genom att äta fisk, ägg, kyckling, broccoli, avokado, baljväxter, linser och spenat.
 • Meditera.

Hormonsystemet måste vara i balans

För att du ska må så bra som möjligt, speciellt under tiden när du känner dig mer deppig än vanligt, bör du ha en bra balans i ditt hormonsystem. För att du ska uppnå en sådan balans krävs det ”endast” att du håller god kost, sover regelbundet, har goda relationer och tränar lite då och då. Ett tips är även att du tar dig ut på en mindre promenad även om du känner dig omotiverad.