Maximera effekten av träning med energidrycker

Maximera effekten av träning med energidrycker – Träning och hälsa har kommit att bli en viktig del i mångas vardag. Nog för att vi alltid har känt till de hälsofördelar som fysisk aktivitet medför men de senaste åren har intresset för träning och inte minst träning på gym vuxit explosionsartat. Många tränar hårt flera gånger i veckan och det ställer naturligtvis större krav på vad kroppen behöver få i sig för att kunna fortsätta prestera. Efter ett hårt träningspass är det till exempel viktigt att fylla på med vätska eftersom kroppen troligen har gjort sig av med en hel del under träningen. Vatten är visserligen en svårslagen törstsläckare men för den som vill åt ytterligare fördelar för träningen så finns även andra alternativ. Idag är utbudet av tränings- och sportdrycker stort och det finns något som passar de flesta.

Koffein ger snabb energi

För många är koffein det självklara valet då de vill ha en snabb energikick. Ämnet har en uppiggande verkan och är populärt att använda vid tillfällen då extra prestation eller uthållighet önskas, till exempel inför träning. Den i särklass vanligaste drycken innehållande koffein är kaffe, som innehåller ämnet naturligt och dessutom enligt många smakar mycket gott. Tack vare koffeinets unika och eftertraktade egenskaper tillsätts ämnet även i många drycker och säljs under namnet energidryck. Många sådana drycker innehåller betydligt större mängd koffein än vad en kopp kaffe gör. Barn och gravida bör vara försiktiga med intaget av koffein, men i regel är det sällsynt att man får i sig så stora mängder att det blir farligt. Energidrycker förekommer i alla tänkbara smaker. Allt från fruktiga till mer neutrala, med eller utan kolsyra och finns att köpa såväl i de flesta dagligvarubutiker som i butiker som inriktar sig mot just träning och hälsa.

Få ut det mesta av träningen

Det finns även koffeinfria drycker som kan ge en tillfälligt uppiggande effekt. Ett exempel på ämnen som kan ge denna effekt är BCAA som är ett samlingsnamn för tre olika aminosyror och hittas i många träningsanpassade drycker. BCAA kan med fördel intas både innan, under samt efter träning, ensamt eller i kombination med till exempel koffein. Ämnet har visats stimulera muskeltillväxten och ökar förutsättningarna för kroppen att få ut det mesta av träningen. BCAA kan köpas i pulverform som sedan blandas ut med vatten men hittas också i många färdiga drycker som säljs på burk. Taurin är ett annat, syntetiskt framställt, ämne som förekommer i flertalet energidrycker bland annat med syftet att reglera salt- och vätskenivån i kroppen. Många så kallade sportdrycker innehåller kolhydrater och är berikade med viktiga vitaminer och mineraler, vilka hjälper kroppen att återhämta sig efter det fysiska arbete som den utfört.

Lämna en kommentar