Padel – den roliga och snabbt växande sporten!

Padel, också känt som padeltennis är en sport som har börjat att bli allt mer populärt runt i världen. Det spelades för första gången år 1969 i Mexiko och är en sport som är en blandning mellan tennis och squash. Sporten är speciellt bra för nybörjare och den kan spelas av alla oavsett ålder eller kön! Padel spelas ofta av fyra spelare, men det går också att spela en mot en, på en lite mindre bana.. Om du är intresserad att lära dig mer om padel så har vi satt samman en kort guide!

En växande sport i Sverige

Padel har en rätt intressant historia. Det hela började med en mexikansk affärsman – Enrique Corcuera som skapade det första padelspelet. På sin tomt i Mexiko byggde han en tennisbana som hade 3 meter höga väggar runt den och han började sedan att spela sin nya sport med träpadlar tillsammans med tennisbollar. Den spanske prinsen och affärsmannen Alfonso De Hohenlohe var bekant med Corcuera och blev introducerad till sporten under ett besök i Mexiko och kom sedan att älska sporten. Väl tillbaka i Spanien byggde han två banor på sin lyxresort Marbella Club på Costa del Sol som gjorde att sporten ökade kraftigt i popularitet.

I Sverige har padel dock blivit allt mer populärt först under de senaste åren. Den första padelbanan bygges i Sverige år 1998, men padel växte speciellt i popularitet under år 2020 och 2021, där det från 2019 till 2020 ökade från 75 föreningar till 90 föreningar. År 2014 var det 820 stycken bokade banor i Sverige, vilket växte till hela 549 713 bokade banor under 2019 som visar på dess enorma slagkraft på endast ett par år.

Regler för padel

Padelbanan för fyra spelare är på 10 meter x 20 meter och mitten delas upp av ett nät. (En padelbana för två spelare mäter 6×20 meter). Banan är också omgiven av glasväggar. Poängsystemet är detsamma som för tennis. En skillnad är när du servar i padel så måste bollen först studsa i marken och du får inte slå den över höfthöjd. Serven ska också slås underhands. Bollen får studsa mot glasväggen, men inte mot gallret.

Du har två server på dig för att få det rätt. Om bollen träffar motspelarens vägg så är den räknad som ute. Det är tillåtet att slå bollen mot din egna glasvägg för att den ska komma över till motståndarens sida. Bollen får däremot inte hamna på gallret på din egna sida. Padelmatchen spelas i bäst av 3 eller 5 set, och för att du ska vinna ett set måste du vinna ett 6 game.

Hitta rätt padelrack

Det är också viktigt att hitta det bästa padelracket för dig när du börjar att spela. Om du planerar att bara testa på att spela padel för första gången kan du köpa ett billigare padelrack. Ska du däremot börja att spela regelbundet är det bäst att investera i ett mer avancerat padelrack. Ett padelrack är tillverkat av kompositmaterial och den har en tjocklek på cirka 4 centimeter. Den har även en slagyta som är fylld av små hål.

Det finns tre sorter av padelrack att välja mellan. Om du är en nybörjare är det bäst att börja med ett runt padelrack som är enklast att kontrollera och att använda. För den som har lite erfarenhet av att spela padel är ett droppformat bäst. För avancerade spelare är ett diamantformat padelrack rekommenderat och det absolut bästa valet.

Sammanfattning

Padel är utan tvekan en sport som blir allt mer populär världen över. Det är en relativt enkel sport att lära sig, och den kan spelas av alla. För att kunna spela padel behöver du enbart ett padelrack, motståndare och en partner! Så testa på sporten – du kommer inte ångra dig!

Referenser och länkar

https://www.xxl.se/tips-och-rad/sport/tips-vad-ar-padel

https://www.stigasports.com/se/vad-ar-padel-allt-du-behover-veta