Träna med vibrationsplatta

En vibrationsplatta är ett träningsredskap som till en början användes av ryska astronauter som ett sätt att förhindra muskelatrofi under långa perioder ute i rymden utan gravitation.

Under senare år har vibrationsplattan dock blivit ett hushållsredskap som alla kan ta nytta av för att anpassa sin träning på ett mer individuellt sätt och för att ge snabbare resultat. Vi listar alla fördelar och användningsområden för en vibrationsplatta!

Vad är en vibrationsplatta?

Vibrationsplattan är ett redskap som skickar ut starka vibrationer i hela kroppen och aktiverar åtdragande reflexer i dina muskler. Genom att stå på plattan så kan du både förstärka och öka resultatet för din träning. Det är ett perfekt tillägg för dig som vill uppnå snabbare resultat i din träning och samtidigt spara tid.

Rekommenderad tid för träningspass kan variera beroende på vilken modell av vibrationsplatta du använder, samt vilket fysiskt resultat som önskas eller är ditt individuella slutmål. Detta redskap är ett säkert alternativ som fungerar bra för alla olika aktivitetsnivåer och förmågor.

Du kan ställa in plattan på ett program man själv önskar, vilket gör den anpassningsbar till just dig och dina behov. Detta oavsett om du önskar att bygga mer muskelmassa med intensiv träning eller om du vill öka din metabolism men lugnare och få en mer stabil ton på din träning. Vibrationsplattan erbjuder någonting för alla.

Vad har vibrationsplattor för fördelar?

Det finns många fördelar med en vibrationsplatta. Eftersom det är ett väldigt multifunktionellt redskap så finns det möjlighet att inkludera dina favoritövningar i ett träningspass med plattan. Storleken på plattan gör så att du kan stå, sitta och även ligga på dem. Detta gör det möjligt att inkludera ett flertal övningar. Några exempel är:

  • Squats – med denna övning så kan du stå på själva plattan, vilket ger dig en helkroppsvibration samt en bra balansträning för att styrka din flexibilitet och stabilitet.
  • Armhävningar – när du gör armhävningar med hjälp av en vibrationsplatta så är det rekommenderat att du placerar händerna på plattan och låter vibrationen jobba sig upp i armarna och bröstet. Du kan alltid justera vibrationsstyrkan på din platta för att anpassa intensiteten till din egna takt.
  • Situps – denna övning är ännu ett exempel på ett bra sätt att uppleva helkroppsvibration när du tränar. Du kan sitta eller ligga ner på plattan medan du gör denna övningen för att uppnå ett förstärkt resultat genom åtdragningen av dina muskler.

Kom ihåg att det är viktigt att anpassa övningarna och styrkan för just din optimala trivsel och säkerhet.


Vad har plattan för användningsområden?

En vibrationsplatta kan väga allt ifrån 10-40 kilo beroende på specifik modell och tack vare den smidiga formen och storleken så är den perfekt för hemmabruk. Plattan kan vara ett perfekt tillägg till ditt hemmagym, men fungerar även ensam som ett multifunktionellt redskap som tar upp mindre plats än de flesta träningsmaskiner såsom löpband, crosstrainer eller träningscykel.

Detta gör vibrationsplattan till den optimala träningsutrustningen för dig som föredrar att träna hemma eller för den som inte har tid att ta sig till gymmet varje dag. Varje platta har olika alternativ för längd på träningsprogram och du kan enkelt anpassa tiden till din dag så att du kan få in ett effektivt träningspass, samt ha tid att göra allt annat som dagen kräver.

En vibrationsplatta kan även hjälpa dig att öka blodcirkulationen, vilket kan bidra till snabbare läkning av skadade muskler eller annan värk i kroppen. Vibrationerna kan även fungera i förebyggande syfte där bra blodcirkulation återigen är ett sätt att hålla både kroppen och musklerna friska.

Detta gör vibrationsplattan till ett bra alternativ för rehabilitering av skador eller smärta som kan användas smidigt i ditt egna hem, anpassad just för dig. Kom ihåg att ta hänsyn till din specifika muskelskada eller värk och prata alltid med din läkare innan du använder dig av redskap för rehabilitering utan läkare eller sjukgymnasters översyn.

Källor:

https://cykelochfritid.se/fordelar-vibrationstraning/