Effektiv träning med gummiband

Att träna med gummiband är en mycket effektiv träningsform som passar alla. Nedan får du reda på varför träning med gummiband är så bra och du får även lite tips kring din gummibandsträning.

Först några ord om valet av träningsband. Det finns en mängd olika märken och kvaliteter på marknaden. Alltifrån billiga gummiband som kanske inte håller så länge, till dyra och stadiga band. Ett tips är att prova med ett billigare band för att komma igång och sedan gå över till ett bättre när du ser att du kommer att använda bandet i din träning.

Det finns i huvudsak tre olika typer av band:

  • Rehabband – ett långt gummiband som många som besökt en sjukgymnast känner igen. Med detta band kan du göra en mängd olika övningar. Bandet är bra när du vill kunna göra till exempel roddövningar och andra övningar som kräver ett långt band.
  • Miniband – detta är ett kortare gummiband som är cirkelformat. Dessa är perfekta att använda vid övningar för till exempel lår och rumpa.
  • Band med handtag – det finns även gummiband med handtag vilket gör det lättare att hålla fast i bandet när du tränar.

Vad är då fördelarna med att träna med gummiband?

  • Träningen passar alla
  • Stärker upp kroppen på ett skonsamt sätt
  • Förstärker effekten av dina ”vanliga” övningar
  • Ökad variation i din träning

Träning för alla

Att träna med gummiband passar alla. Du utgår från din egen nivå och väljer de övningar som passar för dig. Banden finns också i olika styrkor från mycket lätt motstånd till mycket tungt motstånd, vilket gör att du kan utgå från var du är just nu och hitta ett band som passar dig.

Stärker upp kroppen på ett skonsamt sätt

Att träna med gummiband är en dynamiskt träning som är skonsam för musklerna. Träning med gummiband passar därför mycket bra när du behöver bygga upp styrkan efter till exempel en skada.

Förstärker effekten av dina ”vanliga” övningar

Att lägga till ett gummiband till dina vanliga övningar ger ett extra motstånd och är därmed mycket effektivt för att göra dina övningar lite tyngre och effektivare. Om du till exempel använder ett miniband över låren och pressar utåt samtidigt som du gör ditt höftlyft får du lite extra träning. Även övningen ”musslan”, när du ligger på sidan med lätt böjda ben och lyfter ena knät upp mot taket, förstärks med ett miniband.

Ökad variation i din träning

Det är bra både för kroppen och motivationen att variera sin träning. Ett gummiband ger dig mängder av nya övningar som du kan prova på. Du hittar massor av tips på bra övningar genom att söka på nätet.

Lycka till med din bandträning!

Lämna en kommentar