Om du söker djup avslappning kan denna form av yoga hjälpa dig.
Så att flyta och hålla ställningar i ett uppvärmt rum är inte din grej.
Det är okej.
Men ge inte upp yogan riktigt än. Visste du att det finns en yogastil som bara går ut på att slappna av på en matta, filt eller till och med din säng?
Är du intresserad nu? Vi fortsätter.
Och det bästa med den här yogastilen är att ett 45-minuterspass kan få dig att känna dig som om du unnat dig en fridfull tupplur på tre timmar.
Om du är redo för ett enkelt, poseringsfritt sätt att sakta ner och återhämta dig från stressfaktorerna i ditt liv, läs vidare för att upptäcka hur yoga nidra kan vara svaret.
Hur yoga nidra skiljer sig från meditation
Yoga nidra innebär att man tar det lugnt och kopplar av. Det gör även meditation. Även om vissa människor tenderar att klumpa ihop dem är det egentligen två olika övningar.
”Yoga nidra är som meditation, men ändå är det inte det”, säger Judi Bar, yogaterapeut och chef för yogaprogrammet. ”Det finns överlappningar, men det finns också viktiga skillnader. Med yoga nidra ligger du ner och målet är att gå in i ett djupt tillstånd av medveten medveten sömn, vilket är ett djupare tillstånd av avslappning med medvetenhet. Detta tillstånd innebär att man går från medvetande i vaket tillstånd till drömmar och sedan till att inte drömma medan man är vaken – man går förbi det omedvetna till det medvetna.” Bar säger att den här övningen är guidad som vissa meditationsövningar, men den är mycket strukturerad.
”Med meditation sitter du och befinner dig i ett vaket medvetandetillstånd samtidigt som du fokuserar sinnet och låter tankarna komma och gå. Meditation gör det möjligt för oss att komma till thetatillståndet – det tillstånd vi går igenom för att komma till deltatillståndet, som är platsen för den djupaste sömncykeln. Deltatillståndet är ett djupt läkande tillstånd. Det är dit vi försöker komma genom yoga nidra. I detta tillstånd vilar kroppen och sinnet och medvetandet är vaket.”
Fördelar med yoga nidra
Bar säger att yoga nidra arbetar med det autonoma nervsystemet. Det autonoma nervsystemet reglerar processer i kroppen som sker utan en medveten ansträngning (hjärtslag, andning, matsmältning och blodflöde). I detta system ingår även det sympatiska och parasympatiska nervsystemet.
Meditation hjälper oss att lugna det sympatiska nervsystemet; främst vår kamp- eller flyktreaktion, förklarar Bar. ”Vi gör en meditationsövning för att i princip lugna det sympatiska nervsystemet, eller kamp-eller-flykt, och aktivera det parasympatiska mer. Det finns en sådan fördel när dessa är balanserade överlag för immunitet, matsmältning och stresshantering. Men i denna djupare avslappning aktiveras tallkottkörteln, vilket frigör hormonet melatonin.”
Melatonin är en kraftfull antioxidant. Det kan också hjälpa till att hantera immunfunktionen, blodtrycket, kortisolnivåerna och framkalla vilsam sömn.
En nyligen genomförd studie visade att medan meditation och yoga nidra båda var effektiva för att minska ångest och stress, verkade yoga nidra vara mer effektivt för att minska ångest. Studien tyder också på att yoga nidra kan vara ett användbart verktyg för att minska både kognitiva och fysiologiska symtom på ångest.
Andra tips för att utöva yoga nidra
Även om yoga nidra kan verka mycket enklare än traditionell yoga, säger Bar att du fortfarande måste öva, särskilt om du inte är van vid meditation eller att lugna ner ditt sinne. Hon rekommenderar att man övar bort från distraktioner och i ett mörkare rum. Du kan använda en sömnmask för att blockera ljuset om du behöver det. Bar rekommenderar också att du täcker dig med en filt eftersom kroppen tenderar att svalna när den vilar.
Om det inte skulle vara bekvämt för dig att ligga på golvet en stund kan du öva yoga nidra i en vilstol eller till och med i sängen. Och du behöver inte börja med ett långt pass. Börja med 15 eller 20 minuter och arbeta dig uppåt. Du behöver inte heller göra yoga nidra mitt på dagen. En övning på natten kan hjälpa dig att sova gott under större delen av natten.
Och som med det mesta, ge inte upp om du kämpar med ditt första pass. Att tysta sinnet och inte göra någonting är mycket svårare än du tror. Så ge yoga nidra några försök. Du kommer att få grepp om det på nolltid – särskilt när ditt sinne och din kropp behöver tid för att vila och återhämta sig.