Välja rätt löparskor

Välja rätt löparskor – När man ska välja löparskor finns det många faktorer som spelar in. Till exempel hur du springer, din kroppsvikt, ditt fotvalv, var du springer, hur mycket du springer och skostorlek.

Löpsteg

När man talar om hur man springer finns bland ortopeder tre olika kategorier.
Den första är pronation, vilket innebär att du vrider en del av kroppen inåt, i det här fallet foten. Ungefär 70 procent av befolkningen har någon slags pronation som kan sitta i olika delar av foten.
Nästa kategori är supinering, vilket är en ovanlig löpstil. Det kan även kallas underpronering och betyder att du inte vrider foten alls utan enbart löper på utsidan av foten genom hela löpsteget, även när du skjuter ifrån för att ta nästa steg.
Den tredje kategorin är neutralt löpsteg, vilket innebär att fotleden rullar rakt över foten när du trycker ifrån. Detta är det bästa för elitidrott.
Man kan dock inte styra vilket sorts löpsteg man har. För att kolla upp det kan man be en vän filma bakifrån när man springer, för det syns bäst bakifrån. Men helst ska man gå till en specialist som kan berätta för dig vilket sorts löpsteg du har.

Kroppsvikt

När man löper spelar kroppsvikt en stor roll i och med att belastningen blir stor på foten för varje löpsteg. Man räknar med att foten för varje löpsteg belastas med 2-3 gånger kroppsvikten. Om du då till exempel väger 100 kg kommer belastningen att bli ungefär 200-300 kg.
Det är viktigt att då välja rätt dämpning för att skon ska klara av din vikt och ge dig tillräckligt med stöd. Tänk på att inte överbelasta dina fötter genom att köra för hårt från början. Det är då de flesta skador uppstår.

Fotvalv

Det finns tre olika sorters fotvalv: normalt, högt och lågt.
För att ta reda på vilket sorts fotvalv man har kan man kliva i vatten och sedan på en torr yta för att se hur fotavtrycket ser ut. Dock gissar man inte alltid rätt och det är bäst att gå till en expert som kan hjälpa dig avgöra. Om man har högt fotvalv eller framförallt om man har ojämna fötter kan man behöva hålfotsinlägg i skorna.

Hur mycket och var du springer

Om du planerar att springa fler än tre ggr/vecka bör du fundera på att ha flera olika löparskor att variera dig med så att du inte sliter för mycket på skorna eller på dina fötter och leder. Skorna hinner återhämta sig mellan löppassen om de får vila några dagar emellan.
De flesta skor idag är gjorda för att springa på asfalt och grus. Om detta är det underlag du oftast springer på ska du tänka på att inte ha en alltför aggressivt mönstrad eller grov ytterkant på sulan.
Om du vill springa i terräng bör du köpa terrängskor.
Här spelar även din löparteknik in. Om du vet med dig att du springer med väldigt hård fotisättning bör du välja något mer robust och stadigt jämfört med om du springer med lätta steg, då är det bättre att välja en lätt löparsko.

Passform

Det viktigaste när du väljer löpsko är passformen. Tänk på att ta god tid på dig när du provar skorna i butiken. Prova gärna på eftermiddagen när dina fötter är som mest svullna efter en dags slitage. Gå sedan in din sko hemma under en kväll innan du ger dig ut första gången.