Yoga hemma – hur börjar jag?

Låt oss tala om att göra yoga hemma. Jag vet inte hur det är med dig, men för mig får den skyddande och sociala distansering som vi praktiserar på grund av pandemin av coronaviruset mig att känna mig som om vi har hamnat i en alternativ verklighet. På något sätt känns det som om denna globala kris sätter strålkastarljuset på alla våra sprickor och klyftor, både i samhället och inom oss själva.

Men det allmänna kaoset i världen är skälet till att hela den här situationen för mig är en slags idealisk tidpunkt för att börja utöva yoga – för det kan just hjälpa dig att hitta den inre balans som krävs för att överleva den här omvälvande eran. Yoga hjälper oss att hitta balans och lugn inom oss själva när dessa egenskaper är en bristvara i vår omgivning. Dessutom kan den anpassas till alla kroppstyper och livsstilar. Och du behöver inte köpa speciella kläder eller ens lämna huset. Plus: Om andra träningsmetoder, som löpning eller träning i hemmet, räddar ditt karantänliv blir yoga ett ovärderligt komplement till den goda stämning de redan ger.

Om du regelbundet gick ut på yogalektioner före pandemin är en yogaövning i hemmet ett måste eftersom det hjälper dig att upprätthålla en yogapraktik på lång sikt. Jag är faktiskt en förespråkare för att ha en hemmagymnastik i allmänhet, eftersom det annars kan vara alltför lätt att förlita sig på en specifik lärare, studio eller filosofi för att hålla uppe din praktik. Och när det händer, om något förändras i ditt liv (kanske som en global pandemi som kräver masshärbärge hemma-regler på uppdrag av staten), blir det mycket lättare att låta din yogapraktik glida iväg på baksidan. Men utövandet av yoga hemma kan gunga och skifta med kurvorna i din livsstil oavsett vad som händer.

Här är hur du kan komma igång, oavsett om du är helt nybörjare på yoga eller om du har tränat i klasser och studior.

Börja med fem minuter, fem ställningar eller fem räkningar av andningsarbete.

Det finns ingen minsta tid som krävs för att utöva yoga, och varje andetag räknas. Särskilt om du känner dig nervös inför att komma igång ska du försöka att inte bita i mer än du kan tugga. Istället för att göra ett enormt tidsåtgång direkt, börja med att göra små, hållbara åtaganden.

Du kan också börja med att åta dig att träna bara en pose och låta saker och ting växa organiskt därifrån. Låt din kropp berätta för dig hur mycket den vill röra sig. Även om du är van vid 45-minuters eller timslånga tränings- eller yogaklasser behöver du inte åta dig mer än en 20-minuters onlineklass (eller göra 20 minuter av en längre klass) om det är det som får dig att må bra. Som min syster Adriene Mishler säger: ”Hitta det som känns bra”.

Kontrollera din inriktning under tiden du går

Om du är ny i yoga eller ny i att träna på egen hand är det en bra idé att se till att du hamnar i positioner som är säkra. Var inte rädd för att spola tillbaka eller pausa en onlineklass så att du kan ta en andra titt på vad din lärare gör. Om du flödar på egen hand utan en onlineklass, korsreferera dina positioner med hjälp av böcker, webbplatser som Yoga Journals Pose Library och YouTube-tutorials av lärare som Kino Macgregor.

Om du vill se din träning i aktion kan du öva framför en spegel eller till och med spela in foton och/eller videofilmer med din telefon eller kamera. Jag vet att det kan vara lite konstigt att titta på sin kropp i början, men det är ett fantastiskt verktyg för att kontrollera anpassningen. Det är så här jag har förfinat min egen posturala anpassning i åratal, och det är hela anledningen till att jag startade mitt Instagramkonto (och det har spelat en stor roll i min kroppskärleksresa).

Använd saker i huset som tillbehör

Om du inte har någon yogamatta behöver du inte oroa dig för det. Om du har ont om pengar kan en strandhandduk räcka tills du kan skaffa en billig matta. Om du behöver extra dragkraft på din billiga matta kan du kasta en handduk ovanpå den. Min första yogamatta var min pappas gamla trådlösa Pilatesmatta, och jag fick den där stygga pojken att fungera i flera år.

Du kan göra yogastöd av allt du har till hands. Mitt första yogablock var till exempel en Star Wars VHS-box och mitt första yogarem var min hunds koppel. Soffkuddar är ett bra substitut för yogabolster om du har dem till hands.

Du behöver inte köpa speciella kläder – hitta bara något som du kan röra dig bekvämt i. Och om du är hemma, var inte rädd för att öva naken.

Om du vill fortsätta att träna, planera att köpa några tillbehör eller kläder.

Även om du kan göra yogaprylar av bokstavligen vad som helst, kommer du att vilja investera i kvalitetsprodukter ju längre du tränar, desto mer. (Enligt min mening finns det inget mer irriterande än att falla på ansiktet för att jag svettas ballarna av mig och min yogamatta inte klarar trycket). Jag har samlat på mig mina rekvisita med tiden, och jag letar alltid efter redskap som är mer ekologiskt sunda och inriktade på olika kroppar. Mitt favorityogablock är Mandukas Unblok-yogablock i återvunnet skum (24 dollar, Manduka), och jag älskar Yoga Hustles remmar (16 dollar, Yoga Hustle).

Det är en lite irriterande verklighet, men jag tycker att bra yogamattor i allmänhet är dyra och dåliga yogamattor i allmänhet är billiga. Och om du är tjock och/eller lång kan du så småningom längta efter en matta som är byggd för att passa din storlek. Personligen använder jag Jade Yoga XW Fusion-mattan (180 dollar, Jade Yoga), och jag kan inte rekommendera den högt nog; den är dyr som fan men värd varenda krona.

Prova onlineklasser även om du redan har en yogapraktik hemma.

Även om du regelbundet tränar yoga och har kunskap om ställningarna är hela poängen med att träna att stänga av sinnet, och det kan vara svårt att göra om du ständigt mentalt sekvenserar dina egna flöden.

Med tiden kommer du att bygga upp ett internt uppslagsverk av yogakunskaper, och organiskt sekvensera ställningar kommer att börja kännas mer naturligt. Men även när den dagen kommer är det bra att överlåta sekvenseringen till online-lärare och låta deras ord guida dig till läraren inom dig.

Upplevelserna av att lära sig av en lärare i en studio och att lära sig av en lärare hemma är inte så olika. Visst, det finns ingen där som kan tala om för dig om du övar ställningarna på fel sätt, men även i de bästa IRL-klasserna kommer din lärare inte alltid att kunna ge dig personlig uppmärksamhet. Dessutom kan personlig uppmärksamhet ibland vara mycket distraherande för din träning. Särskilt om du är som jag och har svårt att ta emot kritik om din kropp.

Enligt min åsikt är online-klasser mycket mindre pressade än IRL-klasser. I onlineklasser distraheras du inte av de andra utövarna i rummet. Du är inte bekymrad över vad någon annan tycker. Du behöver inte anstränga dig för att höra läraren beroende på var din matta är placerad, och du har inte din syn på läraren hindrad av andra elever. Du behöver inte ens hitta barnomsorg eftersom dina barn kan följa med dig på mattan.

Om du börjar ta en onlineklass och blir uttråkad efter halva tiden är du fri att ignorera läraren och röra dig organiskt i stället. Eller så kan du bara avbryta klassen och försöka igen i morgon. Det kallas för en övning – inte för en perfekt. Om du bestämmer dig för att modifiera dina ställningar och du inte är helt säker på om du fortfarande gör yoga ”rätt” är det också helt okej. Det är yoga. Allt är yoga.

Vet att varje stund du ägnar åt att bygga upp en yogapraktik hemma kommer att stärka de andra delarna av ditt liv.

Din hemyogapraktik kommer att göra det mycket lättare att experimentera med andra träningsmetoder eftersom du har fått det självförtroende som kommer från att ansluta dig till din mest sanna och viktiga lärare – den som finns inom dig.

För mig är yoga det enda sättet att hantera den här typen av kris. Oavsett vilket annat träningsprogram vi väljer så fyller yogan ut luckorna och hjälper oss att hålla oss flytande när livet verkar för bananigt för ord.

Det lugn du söker finns redan inom dig.