En balansplatta är ett perfekt träningsredskap för dig som vill jobba på din balans eller allmänna kroppsträning. Genom att balansera på ytan aktiveras många muskler och leder vilket också är bra för de som behöver rehabilitetsträning. Men medan en balanskudde kan användas till många olika ändamål finns det flera faktorer som avgör vilken sorts balanskudde som passar rätt trängingsmål. Här följer några råd för att du ska kunna hitta rätt.
Typ av balansplatta
Wobble Board
Med ett halvt klot under den fasta plattan jobbar du aktivt med balansen. Detta är den vanligaste sortens balansplatta och kommer i flera olika svårighetsgrader och storlekar. Är du helt ny och osäker på vad som passar dig brukar denna vara en bra start.
Rocker Board
Denna gungande balansbrädan har en platt bräda som är rundad undertill. Målet är att få plankan att förbli rak genom att balansera rätt på den. Denna platta uppskattas oftast av äldre eftersom det inte kräver lika mycket balans som en Wobble board som kan gunga åt alla håll, utan håller sig till att gunga från sidan fram och tillbaka.
Roller Board
Den rullande balansbrädan har en rörlig cylinder vilket är den perfekta träningen för dig som vill jobba på din balans till att åka snowboard eller surfa. Detta är även den mest avancerade balansplattan för tuff träning.
Balanskudde
Denna sorten har ingen hård platta, utan är mer som en uppblåst hård kudde. Den ger samma effekt när det gäller att träna balans och muskler som även kommer i olika nivåer av hårdhet för att kunna träna upp dig från nybörjare till nästa nivå. En hård balanskudde är lättare att stå på medan en mjuk är mycket svårare. Balanskudden kan även användas som en sittkudde för att bygga upp bålmusklerna.
Viktiga delar i en balansplatta
Storlek
Det finns många storlekar på balansplattor, vanligtvis kommer de mellan 30 till 50 cm i diameter. De plattor med en liten diameter är oftast svårare att hålla balansen på eftersom du måste ha fötterna nära varandra och passar sig till mer avancerade användare. Är du helt nybörjare bör du använda en större platta för att träna upp musklerna.
Form
Det finns många olika former av balansplattor. Ska du använda plattan i vardagen, som exempelvis en sittdyna på kontoret som gör att du kan träna medan du jobbar, är en rund eller oval modell bäst. De rundade kanterna skapar inga hinder för dig när du sitter ner. Ska du däremot endast använda den för hemmabruk kan du använda en rektangulär eller kvadratisk.
Transport och utomhus
Vill du kunna använda din balansplatta utomhus eller kunna bära med den till exempelvis yoga i yogastudion är vikt och material en viktig faktor. De som är gjorda i skum eller gelfyllning gör att den är lätt i vikt. Plast eller annat hårt och slätt material är enklare att rengöra och passar därför för utomhusbruk.
Grepp
De flesta balansplattor är utsedda med något sorts material på själva plattan för att du inte ska råka glida av. Dessa kan skilja sig åt och vissa lämpar sig bättre till skor eller barfota. Exempelvis är hårda och höga bitar av gummi riktigt bra på att ge dig ett stadigt grepp, men kan göra ont om du står på dem i enbart strumpor. Fundera ut först om du kommer använda din platta med skor eller barfota.
Justerbar
Några balansplattor är justerbara vilket gör att du kan öka höjden på din platta och därmed även svårighetsgraden. Att ha en justerbar platta är bra om du vill jobba på att öka din styrka och balans utan att nödvändigtvis behöva gå ut och köpa en ny varje gång du vill avancera dig.
Sammanfattning
En balansplatta erbjuder träning för både balans och många muskler genom kroppen. Den passar som träning för de flesta, inte minst för äldre eller under rehabilitetsträning. Se till att välja rätt storlek, material och inte minst rätt sorts balansplatta för att få ut det bästa av din egna träning.