Många löpare har en hatkärlek till intervallträning. Den här formen av löpträning förbättrar din kondition och kroppens syreupptagningsförmåga vilket gör dig till en snabbare och uthålligare löpare. Här kan du läsa mer om intervallträning och fördelarna med den här typen av löpträning.
Vad är intervallträning?
Intervallträning delar in träningen i olika delar där mycket intensiva delar varvas med lågintensiva delar. För dig som löpare kan det innebära att du springer en viss distans så snabbt du orkar för att sedan jogga lätt innan du återigen springer samma distans snabbt igen. Det går även att träna intervaller där du använder dig av en given tid istället för distans. Du kan exempelvis springa snabbt i en minut för att sedan jogga lätt i 30 sekunder och så vidare.
Det finns oändliga variationer av intervallpass vilket gör att du kan skräddarsy det efter dina mål. Backintervaller, tröskelintervaller och VO2Max-fartintervaller är bara några av många sätt som du kan använda dig av i din löpträning. Gemensamt för all form av intervallträning är att du alternerar ditt träningstempo från högt till lågt vilket tränar en kombination av uthållighet, snabbhet och muskelmassa. Intervallträningen består av högintensiv träning som varvas med lågintensiv träning. Den lågintensiva delen, som även kallas för viloperioderna, kan bestå av lätt jogging eller gång.
Vad är fördelarna med intervallträning?
Det finns många fördelar med intervallträning, bland annat följande:
- Det är en mycket effektiv form av konditionsträning som ger utdelning även vid korta träningspass.
- Du blir en snabbare, starkare och uthålligare löpare.
- Din syreupptagningsförmåga förbättras.
- Det är en varierande träningsform vilket minskar risken för att du ska bli uttråkad. Variation förnöjer!
- Det främjar viktnedgång.
- Du får explosivitet i löpstegen.
- Det är bra för hjärtat eftersom det bland annat ökar hjärtats slagvolym.
När du låter kroppen och hjärtat arbeta på högre nivå under kortare stunder tränar du upp kapaciteten vilket i sin tur ökar uthålligheten. Genom att anstränga kroppen växelvis lär den sig att ta upp större mängder syre på kort tid.
Bör alla inkludera intervallträning i sitt träningsprogram?
Intervallpass kan varieras på många olika sätt och passar därför de flesta löpare. Det är dock viktigt att vara medveten om att intervaller är en tuff typ av träning som inte passar alla. Framför allt hård intervallträning bör du vara försiktig med om du är nybörjare eller om du har eller har haft skador.
För att träna intervaller på bästa sätt bör du:
- Trappa upp ansträngningen successivt. Börja med lugnare nybörjarintervaller om du aldrig kört intervallträning förut.
- Vara försiktig om du haft skador eller problem med leder, ligament och muskler.
- Inte träna intervaller varje dag. 1-4 intervallpass i veckan är lämpligt beroende på din träningsbakgrund och dina mål.
- Träna aldrig intervaller när du är sjuk.
Lycka till med intervallträningen!